Здрави черва, здраво тяло

Още Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. Не някои, а всички. Затова ако имаш здравословни проблеми разбери дали имаш "синдром на пропускливите черва".

 

Какво е това?

Представи си червата си като мрежа, през която минават хранителни вещества. С времето тази мрежа се прокъсва и в нея стават дупки, през които започват да преминават токсини, микроби и частици храна, които стигат до кръвта ти. Следва имунна реакция и възпаление. Червата ти не успяват да усвоят храната добре. Това означава, че дори да се храниш с плодове и зеленчуци, то ти не усвояваш всичките им витамини и минерали. Следващият стадий е да започнат възпалителни процеси. Тялото започва имунна реакция, с която атакува себе си. Започват проблеми с храносмилането (например хранителни нетолерантности - към глутен или млечни продукти най-често). След което започват и автоимунните заболявания. Това означава, че тялото атакува собствените си органи като например щитовидната жлеза или надбъбречната жлеза.

 

На какво се дължи?

Всичко започва от корема на майка ти - ако "добрите бактерии" в червата й са малко или по-лошо - по-малко от лошите, ако си роден/а с Цезарово сечение и/ или не си кърмен/а то и ти имаш недостиг на "добри бактерии" в червата си. Приемът на антибиотици също допринася за намаляването на добрите (освен на лошите) бактерии в червата ти.

 

Какви са симптомите?

Според сериозността на пропускливостта на червата симптомите могат да са:

  • газове, подуване в коремната област, проблеми с храносмилането;
  • хранителни непоносимости;
  • проблеми с щитовидната или надбъбречната жлеза;
  • постоянна умора;
  • болки в ставите и мигрена;
  • кожни проблеми (розацеа, акне);
  • автоимунни заболявания;
  • други.

 

Какво е решението?

  • Хранителният ти режим трябва да включва много видове ферментирали храни и храни, богати на пробиотици като кефир, домашно кисело мляко, комбуча, мисо, ферментирали зеленчуци (като например киселото зеле). Можеш да добавиш и хранителни добавки, тъй като храната в днешни дни не е пълноценна, дори да се храниш много здравословно, освен ако не си произвеждаш сам/а плодовете и зеленчуците. Добави храносмилателни ензими, пробиотици, витамини, минерали и омега 3 мастни киселини чрез рибено масло (ако не си веган).
  • Спри да се храниш с боклучава храна. Тя е "богата" на хидрогенизирани мазнини.
  • По-често бъди по-близо до природата, разходи се бос/а. Дори кучето или котката ти ти помагат да си по-здрав и да имаш богат набор от "добри бактерии".
  • Намали постепенно и елиминирай бялата захар. Можеш да я замениш с други естествени подсладители, но не прекалявай и с тях. С помощта на етерични масла можеш да намалиш чувствително желанието си за сладки храни, както и да намалиш случаите, в които прибягваш до емоционално хранене.
  • Сведи до минимум зърнените храни - тези, които съдържат глутен и фитинова киселина. Тези храни могат да се консумират след накисване. Хлябът може да бъде консумиран, когато е подквасен, тъй като кваста "обезврежда" глутена.
  • Не консумирай касеин - намира се във всички продукти от краве мляко. Идеалният вариант е да ги замениш с кефир от козе мляко.
  • Пази се от продукти, които съдържат мая.
  • Елиминирай или контролирай стреса, на който си подложен. Например чрез медитация или йога, етерични масла.
  • Слушай тялото си и ако усетиш, че имаш хранителна непоносимост, то избягвай тази храна, докато не подобриш състоянието на червата си.

 

В този сайт ще намериш много примери за храни, които ще ти помогнат да се придържаш към режим, който ще ти помогне да постигнеш оптимално състояние на твоите черва.

Споделете:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Подобни статии

етерично масло Равинтсара

Етерично масло равинтсара

Етерично масло от равинтсара (Ravintsara), 5 мл.Латинско наименование: Cinnamomum camphora Равинтсара (да не се бърка с Равенсара, се извлича от листата на Cinnamomum camphora. Въпреки

Harvest spice

Смес от етерични масла Harvest spice

Смес от етерични масла Harvest spice, 15 мл.Земен бленд Съберете се с любимите си хора, за да отпразнувате прекрасните спомени, докато се наслаждавате на топлия

Мини перлички On Guard

Мини дражета dōTERRA On Guard

Мини перличките doTERRA On Guard са лесен и удобен начин да извлечете ползите от бленда от етерични масла doTERRA On Guard. Мини перличките doTERRA On

Спрей за почистване на ръцете On Guard

Спрей за почистване на ръцете On Guard

Спрей за почистване на ръцете On Guard, 30 мл. Пречистващият спрей doTERRA On Guard почиства кожата на ръцете благодарение на изключително фината, бързосъхнеща спрей форма.